Take a fresh look at your lifestyle.

香炒蒜蓉羊角豆

0 372

香炒蒜蓉羊角豆
hida1

好啦, 新食譜係時候要再黎啦!!!

我之前從未煮過同食過依種蔬菜, 感覺好特別!! 不過未必個個人都鍾意食咖…因為佢食落有d滑潺潺咁…我就真係麻麻, 但好似話「佢」好有益咖, 特別係對女性好好咖! 咁唯有間唔中食下啦! 哈哈

「依種蔬菜」就係…

秋葵/ 潺茄/ 羊角豆/ Lady Finger/ Okra

「羊角豆」就是「秋葵」,因果莢的外形像羊角而得名,是一年或多年生的草本植物,可做蔬菜食用,口感脆嫩滑潤,植株高約2公尺,葉長10-20公分,呈掌形分裂5-7片,花的直徑4-8公分,花瓣由白到黃,結蒴果,內含多顆種子可榨油,比芝麻油和花生油更香且營養,生產期從3月到10月。在科學分類上屬於植物界、種子植物門、雙子葉植物綱、錦葵目、錦葵科、秋葵屬、秋葵種。 2、秋葵是種高蛋白、高營養、低脂肪、低熱量、無膽固醇的保健及減肥食品,營養成分有蛋白質、脂肪、碳水化合物、膳食纖維、鈣、磷、鉀、鈉、鐵、銅、鎂、鋅、硒、維生素(A、B1、B2、B6、C、E、K)、胡蘿蔔素、糖蛋白、果膠、半乳聚糖、鼠李聚糖及阿拉伯聚糖。中醫認為秋葵性寒,能幫助消化、增強體力、保護肝臟、健胃整腸、強腎補虛及防癌抗癌等功能,故可改善腎虛陽痿、關節僵硬、惡瘡、腸胃潰瘍、骨質疏鬆、便秘、貧血、排除毒素、消除疲勞、恢復體力、減肥瘦身、護膚等症。但陰虛體質者及腸胃功能較差者,不宜食用過量。

材料:

﹣ 羊角豆   1pack (大約有20條左右)

﹣ 蒜頭     適量

調味料:

﹣ (李錦記) 蒜蓉醬   2~3湯匙

﹣ 糖          1茶匙

做法:

1. 先把羊角豆洗淨, 蒜頭切粒, 待用。

2. 待羊角豆完全乾透, 才下刀切件。(緊記, 在切件時, 刀和豆都盡量不要沾有水, 否則豆裡的滑潺潺部分便會立即形成, 到時候便會一發不可收拾了!!)

3. 燒熱穫, 下油, 炒香蒜粒, 再落羊角豆炒至全熟。炒至差不多熟透時, 放調味料, 炒勻。完成!

小提示:
*若果喜歡辣的話, 可以加辣椒一起炒~

by Hilda L.

Leave A Reply

Your email address will not be published.